Kratek zgodovinski pregled

1. septembra leta 1962 je v Ljubljani odprl vrata Center strokovnih šol na Dunajski cesti v Ljubljani. Znotraj centra je dobila svoje prostore tudi enota za izobraževanje za poklic Frizer – Strokovna šola brivsko-frizerske stroke. Leta 1963 je šola ukinila vajeniški sistem in začela izobraževati bodoče frizerje v triletnem programu.
Glavne oblike pričesk 60-ih let zaznamuje poudarjen volumen in elegantne, zelo dodelane in urejene linije. Pričeske so bile vedno navite z navijalci, s tem je bil dosežen poudarjen volumen, ter oblikovane z močnim tupiranjem, skratka močne, vendar vseeno mehke, ženstvene linije. Pričeska je morala delovati vedno urejeno. Največji konceptualni premik v frizerstvu je v šestdesetih letih postavil Vidal Sassoon, ki je začel predstavljati natančno, geometrijsko striženje s škarjami, s katerim je bilo možno ustvariti popolnoma nove linije pričesk in frizerjem nudi čisto nove možnosti oblikovanja in ustvarjanja (five point cut in bob linije). Celotna poanta novega geometrijskega, natančnega striženja je bila ravno v tem, da je samo striženje omogočalo dobro statiko obliki pričeske, upoštevalo naravni padec las in principe geometrije, s katerimi so lahko frizerji ustvarjali nove, modne linije pričesk. Nove pričeske prav tako niso zahtevale navijanja na navijalce, strankam so omogočale popolno svobodo pri oblikovanju svoje pričeske doma, saj so si jo zlahka uredile kar s fenom in ščetko. Hkrati pa so te nove oblike pričesk simbolno izražale tudi vse večjo emancipacijo in neodvisnost žensk.
  60ta-framed
Septembra 1992 se je zgodila še ena prelomnica. Srednja frizerska šola Ljubljana je postala samostojna frizerska šola in dobila svoje lastne prostore na Litostrojski cesti v Ljubljani. To je za samo stroko zelo velik korak, saj je šola tako dobila možnost avtonomije in lastnega napredka. Vizija šole je od tedaj naprej, da bi postala visoko kvalitetna izobraževalna ustanova za področje frizerstva, hkrati pa močan razvojni center stroke, ki se odpira tudi navzven in povezuje s socialnimi partnerji in s svojim okoljem.
Za to obletnico smo oblikovali značilno pričesko devetdesetih let. Najbolj izrazita značilnost pričesk devetdesetih je premik iz dokaj urejenih, voluminoznih pričesk osemdesetih v mehke, resaste linije devetdesetih. Devetdeseta prinesejo novo družbeno realnost, ekonomsko uspešnost in napredek, kar se odziva tudi v modi pričesk, saj te postanejo mehke in nagajive ter take, da ženska ne rabi več posvečati dodatne pozornosti oblikovanju pričeske doma – koncept »wash and go«. V pričeskah je opaziti idejo svobode in razposajenosti, zato je tudi tehnika striženja mehka, resasta in slojevita. Tipična podoba teh pričesk je zagotovo lik Rachel iz serije Prijatelji. Značilno za to obdobje je tudi izrazito zmanjševanje volumna pričesk, ki se je izražalo tudi skozi vse bolj dovršene postopke ravnanja las s kemičnimi ali toplotnimi ravnalci. Pričeske so brez volumna na katerem koli delu glave, pa naj gre za kratke, srednje dolge ali dolge lase.
  90ta-framed
Sedanjost in vizionarski pogled v prihodnost smo obeležili s futuristično pričesko našega desetletja. Sodobno frizerstvo je vse bolj povezano z umetnostjo, kiparstvom, glasbo… Po eni strani je velik poudarek na tehnični dovršenosti striženja, kot osnovne forme pričeske, po drugi strani pa samo oblikovanje pričesk presega meje nosljivosti in sega v področje oblikovanja skulpture. Prav v tej točki vidimo inspiracijo našega dela, saj se prihodnost frizerstva izrisuje prav v visoki modi pričesk, torej v pričeskah, ki so danes pravzaprav nenosljive, lahko bi rekli neuporabne, vendar v njih lahko vidimo rojstvo novih oblik, ki izzivajo gravitacijo in presegajo klasične estetske usmeritve s področja barv, oblik in tekstur. Torej so sodobne forme, skulpture in prostorske postavitve, ki navdihujejo s svojo novo, drugačno estetiko.   futur-framed
Logo, ki je bil razvit v čast tako mogočnim jubilejem, je sestavljen večplastno. Vertikalno potekajoče linije predstavljajo razčesane lase, ki odsevajo ključne letnice( ´62, ´92, ´12), ki jih Srednja frizerska šola Ljubljana letos obeležuje. Ob grafičnem znaku je tudi napis, ki na kratko povzema dvojno okroglo obletnico šole in ime šole. Logična smer glavnika (od zgoraj navzdol) dela »pregled« skozi čas. Prav tako je dolžina las povezana s potekom časa. Grafični znak uporablja op-art rastersko stilizacijo, ki deluje tridimenzionalno in kontrastno zelo izstopa.   znak 50 20 sfslj crna

Dostopnost